Az építőiparban az energiatakarékosság és a környezetvédelem napjainkban egyre fontosabbá válik, és az épületek hőszigetelése ennek középpontjában áll. A hőszigetelési technológiák két kiváló példája a szórt purhab és a hagyományos táblás szigetelés. De melyik technológia a legalkalmasabb a különböző alkalmazásokhoz? Ebben a leírásban a szórt purhabot hasonlítjuk össze az EPS és XPS szigetelésekkel, valamint a kőzetgyapot szigeteléssel.

Szórt purhab szigetelés

A szórt purhab, más néven poliuretán szivacs hab vagy spray hab, két fő komponensből áll össze: poliizocianátok és poliolok. Ezek a komponensek a helyszínen összekeverednek és reagálnak egymással a szórt purhab kialakításához.


Poliizocianátok: Ezek az izocianát vegyületek egyike, amelyek reagálnak a poliolokkal a hab kialakításához. Ezek az összetevők általában egy komponens részeként érkeznek az építkezési helyszínre, és csak a habképző folyamat során keverednek össze a poliolokkal.

Poliolok: Ezek a vegyületek reagálnak a poliizocianátokkal, és hozzák létre a szivacsos habot. A poliolok kémiai összetétele és tulajdonságai változhatnak, és különböző típusú szórt purhabok készítésére használhatók. Például, lehetnek poliéter vagy poliészter poliolok.

Előnyei:

 1. Kiváló hőszigetelés: A szórt purhab kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyenletesen elosztott hab réteg hatékonyan csökkenti a hőveszteséget az épületekben, így a fűtési és hűtési költségek csökkennek.

 2. Légáteresztés elleni védelem: A szórt purhab kitölti a réseket és hézagokat az épület szerkezetében, és kiválóan szigeteli a levegő beáramlását. Ez segít megakadályozni a huzatokat és a hideg levegő behatolását, ami komfortérzetet és energia-megtakarítást eredményez.

 3. Vízállóság: A megfelelően kivitelezett szórt purhab vízálló, és nem vesz fel nedvességet. Ez segít megelőzni a penészképződést és a rothadást az épület szerkezetében.

 4. Hosszú élettartam: Ha megfelelően telepítik és karbantartják, a szórt purhab hosszú élettartamot biztosít. Nem hajlamos a leszakadásra vagy a repedésekre, és nem igényel gyakori cserét.

 5. Hangszigetelés: A szórt purhab kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít csökkenteni a zajszintet az épületekben.

 6. Könnyű telepítés: A szórt purhab könnyen és gyorsan telepíthető, és alkalmazható nehezen elérhető területeken is. A folyékony állapotban permetezhető vagy önthető, majd gyorsan megkeményedik.

 7. Egyenletes rétegképzés: A szórt purhabot egyenletesen lehet elosztani az épület minden részén, így nincsenek hideg hídok vagy hőveszteség.

 8. Alacsony karbantartási igény: A szórt purhab nem igényel gyakori karbantartást vagy javítást, így hosszú távon költséghatékony megoldás lehet.

 9. Szerkezeti erősítés: a habként alkalmazott anyag megszilárdulást követően mint hozzáadott erősítésként funkcionál az épület szerkezeténél.

 10. Alacsony hővezetési tényező: a purhab jobb hőszigetelő képességekkel rendelkezik, mit a táblás szigetelések.

Mit mutat meg a hővezetési tényező?

Jele: (λ) az időegység alatt átjutó hő mennyiségét adja meg. A purhab esetében a legjobb ez az érték 0,020 – 0,030 W/mK, ami függhet a pontos összetételétől és a cella-szerkezetétől. Kőzetgyapot esetében ez a szám 0,030 – 0,040 W/mK, ami változhat a gyártó és a termék típusától. Az EPS értéke 0,030 – 0,040 W/mK között mozog és befolyásolhatja az anyag sűrűsége illetve a gyártási folyamata. Az XPS pedig 0,025 – 0,035 W/mK, amit szintén módosíthat az anyag sűrűsége és a gyártási folyamat.

Hátrányok:

 • Magasabb költségek: a szórt purhab alkalmazása többnyire drágább, mint a hagyományos táblás szigetelések.
 • Szakértelmet igényel: a helyszínen történő alkalmaz (szórás) képzett szakembert és technológiát igényel.

Hagyományos Táblás Szigetelés (EPS, XPS, Kőzetgyapot)

Az EPS (kiterjesztett polisztirol) és XPS (extrudált polisztirol) polisztirol alapú szigetelések, amelyek táblák formájában érhetők el, míg a kőzetgyapot egy természetes alapú anyag, amely magas hőmérsékleten olvasztott kövekből készítenek.

Előnyök:

 • Költséghatékony: gyakran kevésbé költségesek, mint a szórt purhab.
 • Rugalmasság: különböző vastagságokban és méretekben kaphatók.
 • Ismert és bevált technológia: az építőiparban régóta használt módszer, széles körben elterjedt és sok tapasztalat áll rendelkezésre.

Hátrányok:

 • Nem tölti ki a hézagokat: nehéz lehet a táblákat minden apró résbe illeszteni, ami levegőszivárgásokhoz vezethet.
 • Magasabb hővezetési tényező.

Összességében a választás a szórt purhab és a hagyományos táblás szigetelés között sok több tényezőn alapul. A purhab nagyobb kezdeti befektetést igényel, de cserébe kiváló hőszigetelő képességgel és levegőzáró tulajdonságokkal rendelkezik. A táblás szigetelés viszont olcsóbb és szélesebb körben ismert, de nem biztosít olyan teljes körű szigetelést, mint a purhab. Az ideális választás az adott projekt sajátosságaitól és a költségvetési korlátoktól függ.

Kategóriák: BLOG