Ennek a típusú szigetelésnek számos környezeti előnye van. A purhab szigetelés optimális hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így a téli hónapokban bent tartja a meleget, a nyári hónapokban pedig a hűvöset. Ez jelentősen csökkentheti az otthoni energiafogyasztást, hiszen a szigetelés javításával csökkenthető a fűtésre és hűtésre szánt energia mennyisége, ami pedig hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Egy tanulmány szerint a purhab szigetelés alkalmazásával akár 30%-kal is csökkenthető az épületek energiafogyasztása. Ez pedig azt jelenti, hogy 30%-kal kevesebb fosszilis tüzelőanyagot kell felhasználni a fűtésre és hűtésre, ezzel pedig 30%-kal csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Ez a típusú szigetelés a helyszínen beépíthető, így ez is csökkenti a szállítás és hulladékártalmatlanítás során fellépő költségeket. A hagyományos szigetelőanyagok, mint például a táblás szigetelés, vagy a hungarocell sok esetben rengeteg hulladékot eredményez. Ez technológia viszont ezen a területen is úttörő és lényegesen nagyobb környezeti előnyökkel jár. A szigetelés gyártása során keletkező hulladék mennyisége pedig átlagosan 10%-kal kevesebb a hagyományos szigetelőanyagok gyártása során keletkező hulladékok mennyiségénél.

Tartósság tekintetében is sokkal jobb mutatókkal rendelkezik társainál, így hosszú távon is hatékonyan csökkenti az energiafogyasztást és az üvegházhatású gázok kibocsátását. A purhab szigetelés élettartama akár 50 év is lehet!

Általában tűzálló anyagról beszélünk, de fontos ellenőrizni a konkrét termék tűzállósági besorolását. A magasabb tűzállósági besorolással rendelkező purhab szigetelések sokkal biztonságosabbak. A tűzállóságról ebben a cikkünkben bővebb információkhoz juthat: Purhab és a tűzállóság

A purhab környezeti hatásait már számos tanulmány vizsgálta. A tanulmányok eredményei alapján elmondható, hogy alkalmazása jelentősen csökkentheti az épületek energiafogyasztását és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Sajnos a purhab szigetelés sem éppenséggel a legtökéletesebb megoldás, hiszen előállításához fosszilis tüzelőanyagok felhasználására van szükség, ezért fontos, hogy annak előállítása környezetbarát módon történjen és a gyártás során keletkező hulladékok a lehető leghatékonyabban legyenek kezelve.

Milyen tényezők befolyásolják egy szigetelés környezeti hatásait?

A purhab szigetelésnek számos típusa létezik, amelyek különböző környezeti hatással rendelkeznek. Jelen tudásunk szerint a legkisebb környezeti lábnyommal a vízbázisú purhab szigetelés rendelkezik.

A szigetelés vastagsága szintén befolyásolja a szigetelés hőszigetelő képességét, és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésének mértékét. A vastagabb szigetelés nagyobb mértékben csökkenti az energiafogyasztást.

A szigetelés elhelyezése szintén hatással van a szigetelés hatékonyságára. A külső falak szigetelése, illetve a tető esetében a leghatékonyabb, mivel itt a legnagyobb a hőveszteség.

A szigetelés hatása tovább javítható annak élettartamának meghosszabbításával. A szigetelést tehát minél tovább használjuk, annál nagyobb előnyel jár a környezetre nézve.

Legyen ön is környezettudatos és válassza az általunk kínált szórt purhab szigetelés technológiáját!

Kategóriák: BLOG